September 11, 2018

Please reload

Recent Posts

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

1. Mendapatkan perhatian

Biasanya mereka inginkan perhatian lebih-lebih lagi jika ibu bapa atau...

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

February 28, 2018

1/10
Please reload

Featured Posts

Occupational Therapy Practice Education

3 Aug 2018

 



My university years.

Untuk menjadi seorang occupational therapist, practice placement wajib di 4 setting berbeza. 4 setting tersebut perlu meliputi hospital dan community based.

Antara 4 setting tersebut adalah:
- Elderly care/ geriatric
- Rehabilitation ward
- Mental health
- Pediatric/ School based occupational therapy

Pengalaman yang amat bermakna.

Yang paling seronok, adalah placement yang terakhir. Erw Delyn Special School. Ohh, sungguh berharga pengalaman itu.

Sepanjang 3 tahun, wajib lengkapkan lebih 1000 hours of practice placement.

Dan saya hanya berbasikal ke setiap tempat placement. Hehe. Satu, sebab nak kurus yang tak kurus-kurus ni. Dua, sebab nak jimat duit, kumpul duit nak pi travel backpackers.

Oh ada satu masa, di Mental Health Community setting tu, saya dibelanja oleh patient saya yang kaya-raya. Siap dia suruh saya tinggalkan basikal kat bus stop, then naik kereta dia untuk leisure walk di Queen Street. Adeih..malunya. Saya rasa sangat looser ketika itu.

Dan saya juga banyak melakukan kesilapan-kesilapan ketika placement. Itulah cara belajar paling berkesan.

Yes, it works for me.

Perlu menyempurnakan sekurang-kurangnya 1000 jam practical placement di semua setting tersebut. 😄 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2019 Mahfuzah Zainol