September 11, 2018

Please reload

Recent Posts

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

1. Mendapatkan perhatian

Biasanya mereka inginkan perhatian lebih-lebih lagi jika ibu bapa atau...

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

February 28, 2018

1/10
Please reload

Featured Posts

5 Cara Penggunan Bilik Sensori

3 Aug 2018

The essence of sensory room. Memandangkan sudah banyak sekolah dengan program pendidikan khas yang mempunyai bilik sensori hasil dana ibu bapa dan corporate company, saya kongsikan cara penggunaan bilik sensori yang betul.

5 Cara penggunaan bilik sensori :

1. One on one or one on two treatment basis.
Maksudnya, seorang atau dua orang kanak-kanak mesti dikawal/diselia oleh seorang terapis.

Hehe, bukan main sumbat 10 orang dalam tu dan dibiarkan bermain sesuka hati. Kalau nak sumbat 10 orang boleh, kena ada beberapa orang terapis untuk in charge setiap kanak-kanak.

Aktiviti di bilik sensori bukan aktiviti bermain berkumpulan secara berjemaah. It is a unique treatment.

2. Mesti ada step by step aktiviti yang dilakukan, at least meliputi 3-4 aktiviti sensori deria (out of 7 sensations).

Contohnya, swinging for vestibular, lompat-lompat for movement, any kind of tactile activities dan visual activities. Boleh tambah mengikut peralatan dan stesen sensori dalam bilik sensori itu sendiri.

Allow up to 10 minutes for each sensory activity.

3. Ada warming up and cooling down session.

4. Time taken for overall sensory activities can be up to 1.5 hours. Lepas tu kena tukar bilik or keluar from the room to avoid sensory saturation.

Sensory saturation ni macam keletihan atau ketepuan setelah puas berada dalam bilik sensori yang menyebabkan impak sensory itu berkurang ke atas mereka setelah didedahkan pada tempoh yang terlalu lama pada satu masa.

Something like, kalau kita terlalu lama dibiarkan bermain di padanglah begitu, akan rasa letih dan penat. Terus tak nak buat benda lain dah. Nak tidur je kan.

5. Rekod behaviour/ improvement kanak-kanak setiap kali menggunakan bilik sensory mengikut aktiviti yang telah dilakukan.

Paling penting!

Penggunaan bilik sensori digunakan oleh terapis. Ia adalah senjenis ‘sensory integration therapy’ yang memerlukan terapis bertauliah menggunakannya.

Sebelum saya terlupa...

Bilik 'Snoezelen' is a brand. Something like...kita panggil Colgate instead of ubat gigi.

Ubat gigi = bilik multi sensori
Colgate = Snoezelen

Oleh itu lebih elok kita sebut bilik sensori supaya lebih adil kerana tidak semua peralatan dalam itu berjenama Snoezelen.

Hehe.

Sekian perkongsian di malam 26 Ramadan. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us