September 11, 2018

Please reload

Recent Posts

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

1. Mendapatkan perhatian

Biasanya mereka inginkan perhatian lebih-lebih lagi jika ibu bapa atau...

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

February 28, 2018

1/10
Please reload

Featured Posts

Duduk W vs Duduk M

13 Jun 2018

36#

Duduk W vs Duduk M

“Khadijah, duduk elok-elok. Tak mau duduk macam tu”

Seperti biasa umi OT ini akan selalu ingatkan supaya anaknya tidak duduk W position kerana ia mengundang perkembangan postur yang tidak baik.

“Umi, kakak nak sit sunnah. Sit sunnah macam ni”

Sambil dia duduk seperti di antara 2 sujud. Ajaran di sekolah lah tu 😂.

“Oh sit sunnah ye. Boleh-boleh.”

Sit sunnah atau duduk seperti di antara 2 sujud adalah bukan duduk secara W. Dia macam huruf M.

Sit sunnah atau secara M tidak termasuk dalam larangan duduk yang boleh mengganggu perkembangan postur.

Duduk secara W menyebabkan hip internal rotation. Dan keadaan ini bukan sesuatu yang natural.

Teruskan duduk secara sunnah. Duduk M.

Elakkan duduk W. Sakit tau kalau kita duduk secara W ni. 😄

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2019 Mahfuzah Zainol