September 11, 2018

Please reload

Recent Posts

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

1. Mendapatkan perhatian

Biasanya mereka inginkan perhatian lebih-lebih lagi jika ibu bapa atau...

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

February 28, 2018

1/10
Please reload

Featured Posts

April Occupational therapy screening sharing

30 May 2018

31#

April Occupational therapy screening Sharing

Hari ini selesai occupational therapy screening di Zensori untuk bulan April.

Untuk pengetahuan semua, saya memang buat monthly occupational therapy screening di Zensori.

Hari ini 5 orang semuanya. Dari pagi hingga petang.

Kebiasaannya yang hadir untuk sesi screening adalah mereka yang belum mendapat diagnosis dan ibu bapa ‘suspect’ sesuatu terhadap anak mereka.

Suka untuk saya kongsi tentang ‘suspect’ ibu bapa kepada anak mereka ini.

Kisah 2 daripada 5 orang yang datang screening pada hari ini.

“Cikgu yang suruh saya datang untuk buat screening ini sebab anak saya tak boleh fokus dalam kelas”

“Cikgu cakap anak saya buat kerja sekejap lepas tu terus tak nak buat dah.”

“Cikgu cakap anak saya berbeza daripada kanak-kanak lain di sekolah. Tak boleh fokus.”

Jadi, ada masalah fokus di sekolah.

Memandangkan mereka berumur 5:9 (5 tahun 9 bulan) dan 6:6 (6 tahun 6 bulan), saya buat prosedur screening OT yang biasa.

1. Fine motor skills (saya pilih threading beads)
2. Pre-writing skills (shapes untuk tengok pencil grip, handwriting pressure and related)
3. Draw a man test
4. Scissors skills (straight line and circle shape cutting)
5. Basic concepts (biasanya naming colours or simple objects)
6. Gross motor skills (throwing and catching bean bag)

Semua passed! Excellent! Kalau semua passed biasanya siap in 15 minutes.

Focus, ability to sit still throughout task.

Able to follow instruction. Alert. Eye contact, very good.
Responsive to simple conversations.

Saya cakap.

“Hmmm, tiada masalah anak puan ni.”

“Tapi takpe, saya nak buat further test, saya nak tengok Visual discrimination, visual memory, sequential memory, spatial relationship dan beberapa test related.”

Saya pun buka Test of Visual Perceptual Skills 4th edition kit.

Semua 7 components saya buat. Sampai si ayah salah seorang klien tadi terlena sambil bersandar di kerusi menunggu anaknya selesaikan task dengan teliti (hehe, tak lah lama pun, 20 minit je) 😂

Lepas habis, saya compare dengan jadual untuk scoring.

Results : Semuanya menyamai umur biologi dan ada komponen yang lebih daripada umur sebenar!!!

Subhanallah!

“Bukan semua kanak-kanak yang tak boleh fokus dalam kelas itu ada masalah. Ada faktor lain, ikut situasi. Faktor task juga menjadi penyumbang. Kita ada multiple intelligences, fokus semasa belajar adalah salah satu daripadanya. Untuk kanak-kanak yang visual and tactile learner, task dalam kelas yang ‘dull’ sangat tidak sesuai dengan mereka. Bla bla bla..”

Setakat ini dahulu. Nanti sambung lagi.

😄

Sekian perkongsian yang sedikit.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2019 Mahfuzah Zainol