September 11, 2018

Please reload

Recent Posts

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

1. Mendapatkan perhatian

Biasanya mereka inginkan perhatian lebih-lebih lagi jika ibu bapa atau...

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

February 28, 2018

1/10
Please reload

Featured Posts

Anak saya ada tabiat suka mengibas-ngibas tangan, bagaimana cara nak kurangkan tingkah laku ini?"

28 Feb 2018

Soalan ringkas yang saya terima yang mungkin berguna untuk semua.

"Anak saya ada tabiat suka mengibas-ngibas tangan, bagaimana cara nak kurangkan tingkah laku ini?"

Flappy hands

Tips untuk mengurangkan tingkah laku ini.

1. Beri mereka objek atau mainan untuk dipegang.

Selalunya flappy hands berlaku apabila tangan bebas daripada memegang objek atau apa-apa barang.

Boleh beri kereta mainan atau buku, atau permainan kegemaran mereka untuk dipegang. Sibukkan tangan mereka untuk memegang.

Tips ini saya selalu guna dan memang boleh nampak kesan berkurangan tingkah laku ini melalui pengalaman sendiri.

Boleh cuba!

2. Ajar untuk letak tangan dalam poket.

Boleh diguna pakai juga dalam ketika kita terlupa bawa mainan atau tak mahu anak kita terlalu bergantung kepada objek atau mainan.

Tapi nampak macam ada style yang kurang disenangi apabila tangan masuk poket ni.

Tetapi tidak salah sekali sekala nak cuba. Kita cuba ya.

3. Ajar untuk tepuk tangan jika terasa nak flap hands.

Yang ini saya belajar masa jadi student OT di UK dulu. Tepuk tangan.

Hehe. Boleh cuba. Tapi kena sesuaikan dengan culture kita juga ya.

Macam pelik sedikit tiba-tiba tepuk tangan. 😅

Tak salah jika mahu cuba.

4. Boleh guna teknik social story (visual) untuk terangkan bahawa 'flapping your hands' is not appropriate in public.

Yang ini pun saya belajar semasa jadi OT student di UK dulu.

Teknik social story sangat digunakan secara meluas di sana. Dan it works for autistic kids yang suka kepada visual stories.

Yes, boleh cuba!

Boleh share tips ini untuk membantu rakan-rakan yang mungkin menghadapi masalah ini.

No harm sharing! ♥️

Tapi masih perlu buat sensory assessment juga kerana setiap masalah sensory kanak-kanak adalah berbeza.

Tips ini untuk idea bagi yang menghadapi masalah yang sama.

Jika ada yang mahu share pengalaman dan tips lain, please share with me and my audience/followers!!

Sangat dialukan 😄😄😄 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2019 Mahfuzah Zainol