September 11, 2018

Please reload

Recent Posts

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

1. Mendapatkan perhatian

Biasanya mereka inginkan perhatian lebih-lebih lagi jika ibu bapa atau...

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

February 28, 2018

1/10
Please reload

Featured Posts

Fidget Spinner

1 Jun 2017

Sensory issues. Fidget spinner.

Saya ada menerima soalan-soalan bernas di Inbox Messenger berkenaan Spinner.

Terima kasih kepada penanya-penanya soalan, you know who you are. Hehe.

It is okay to keep yourself busy with something.

Untuk murid berkeperluan khas, fidget spinner ini sama fungsinya dengan 'bantal busuk' or chewy tube or teddy bear or 'mainan favourite'.

Biasanya murid berkeperluan khas suka benda-benda begini to keep them comfortable atau rasa 'calm'. It is like, kalau tak ada benda tu rasa tak complete. Hehe macam tu lah, nak ceritanya.

Sama seperti orang dewasa, kita juga suka aktiviti sensori yang kadang-kadang menjengkelkan orang lain seperti, main tekan pen (annoying kan!), menggedikkan kaki (sampai orang sebelah nak menulis pun bergegar), main pulas-pulas rambut, menggentel hujung bantal dan macam-macam lagi. Hehe.

Same goes to kids who have sensory issues.

Fidget spinner is a new thing to play with. Because it is moving fast.

Persoalannya, adakah fidget itu berbahaya? Jika tidak berbahaya, sama fungsi seperti bantal busuk kegemaran atau kereta mainan, just let it be.

Yang jadi fenomena sekarang di sekolah, bukan murid pendidikan khas yang dok main, murid tipikal pulak yang main. Hehe.

Untuk jawapan kepada fidget spinner, it is okay selagi ia tidak memudaratkan murid tersebut dan orang sekelilingnya.

Tetapi perlu ada kawalan juga daripada ibu bapa dan guru. Boleh jadikan fidget spinner ini sebagai 'reward' lepas siap tugasan.

It can be one of many effective ways in shaping behaviours for children.

Just my fifty five cents! Saya pun beli. Hehe. Untuk nak feel sendiri.

Nota Penting:

Pihak ibu bapa dan guru haruslah mematuhi peraturan jika pihak sekolah tidak membenarkan fidget spinner ini dibawa ke sekolah. Saya hanya beri pandangan tentang kegunaan benda ini dan fungsinya sahaja. Seperti mana handphone yang berguna namun tidak dibenarkan dibawa ke sekolah.

Hormati peraturan sekolah ya. Hehe.

Supporting article can be found here. Rujuk post saya sebelum ini. 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2019 Mahfuzah Zainol