Search
  • Mahfuzah Zainol

6 Sweet and Simple School Readiness Checklist Guide at Home


Untuk kanak-kanak 4-6 tahun, ibu bapa atau cikgu boleh test school readiness skills mereka yang simple macam ni. Hanya ambil masa 15 minit je.

1. Gunting garisan lurus dan bentuk bulat.

Bahan diperlukan:

kertas keras sikitMarker pen Gunting

Buat garisan lurus panjang dan bentuk bulat dengan marker.

Suruh anak gunting 😄

Lihat kemampuan mereka untuk menggunting biar kena pada garisan.

Kadang-kadang pegang gunting pun tak pandai lagi.. hmm.. geleng-geleng kepala, no, no, no..

Kemahiran gunting ni adalah step penting untuk bilateral integration skills.


2. Kenal 6 warna

Kita ambik warna primer and sekunder seperti merah, biru, kuning, hijau, oren dan purple. Warna-warna ini boleh mengesan masalah buta warna dalam kalangan kanak-kanak. Tumpu kepada warna merah, hijau dan biru untuk kesan buta warna.

Lepas tu kalau nak tambah warna lain silakan... hitam, putih, brown, pink dan lain-lain.

Biasanya anak-anak sangat mudah nak kenal warna hitam, putih dan pink kerana itu adalah warna-warna kehidupan, eh! 😅


3. Mewarna bentuk geometri bersaiz kecil

Boleh guna marker dan lukis bentuk bulat, square, triangle dan diamond.

Lepas tu suruh mereka mewarna.

Look for:

Warna harus memenuhi ruang bentuk (tak nak ada ruang putih tertinggal tidak diwarna) Warna keluar border tak boleh lebih setengah inci daripada border

Kemahiran mewarna ni tak perlu beli buku mewarna untuk beginner.

Ibu ayah boleh jadi guide untuk mereka. Dah pandai, baru beli buku warna. Kalau beli awal-awal, menconteng jadinya buku tu. 😅

Part warna ni nak tengok motor control and dynamic hand movement.

4. Meniru lukisan bentuk geometri ini.

Ibu ayah boleh lukis dulu bentuk-bentuk bulat, square, triangle and diamond.

Then anak meniru.

Look for:

Sameness of the shapesAda bucu ke takde bucu?


5. Memadan gambar atau bentuk yang sama.

Ibu ayah boleh guna flashcards ke atau gambar atau objek.

Anak-anak perlu match kan bentuk, gambar atau warna yang sama.

Part ini untuk lihat cognitive processing mereka.

It will lead to so many skills ahead seperti understanding and following instruction serta focus and attention.

6. Tulis nama sendiri.

Yang ini agak berat sedikit tetapi harus menjadi keutamaan bagi mereka.

Perlu kenal dan tahu nama mereka.

Perlu tahu cara nak tulis nama mereka. Nama pendek pun its okay.

Ada beberapa teknik untuk ajar menulis nama sendiri.

Yang penting consistency.

Consistency will lead to success! Hehe

👍🏼😄

Thanks for reading this. Lama sudah tidak menulis begini. 😅

Simple and sweet tak 😂

105 views

© 2019 Mahfuzah Zainol