13 Jun 2018

Pendidikan Khas sebenarnya luas.

1. Ada murid khas yang memang pandai akademik. Boleh ambil exam macam murid biasa. Cuma ada masalah sosial sikit yang perlu difahami oleh murid arus perdana. Mereka settle down dengan sangat baik di program aliran perdana. Bagi saya, masih perlu program demystification.

2. Ada murid khas yang apabila kita berkomunikasi dengannya, kita ras...

13 Jun 2018

PdP dalam Pendidikan Khas

Semakin jarang saya menulis mengenai Pendidikan Khas sejak setahun dua kebelakangan ini kerana memerhatikan tiada anjakan paradigma daripada perkongsian saya. Hehe.

Namun, setelah membuat refleksi semangat Perdana Menteri Malaysia ke-7 ini, saya tidak harus patah semangat! Huhu.

Tak ada apalah. Saja buat muqaddimah membara sikit. 😂

Dalam menjaya...

13 Jun 2018

37#

Thursday Tactile Tracing

Tracing atau menekap adalah peringkat ketiga selepas menconteng dan meniru (imitation) dalam kemahiran menulis (Mahfuzah, 2017).

Ini adalah contoh aktiviti menekap yang menggabungkan elemen sensori 'tactile' dalam aktiviti tracing.

Tracing ada banyak contoh, dot to dot, garisan putus-putus dan banyak lagi.

Bila nak tahu anak anda bersedia unt...

13 Jun 2018

36#

Duduk W vs Duduk M

“Khadijah, duduk elok-elok. Tak mau duduk macam tu”

Seperti biasa umi OT ini akan selalu ingatkan supaya anaknya tidak duduk W position kerana ia mengundang perkembangan postur yang tidak baik.

“Umi, kakak nak sit sunnah. Sit sunnah macam ni”

Sambil dia duduk seperti di antara 2 sujud. Ajaran di sekolah lah tu 😂.

“Oh sit sunnah ye. Boleh-boleh.”

Sit...

13 Jun 2018

35#

Occupational therapy sharing on Pencil Grip Development

Perkembangan pegangan pensel.

Pegangan pensel boleh bermula seawal umur 18 bulan tetapi memang tidak 'matured'. Akan jadi palmar grip.

Pencil grip akan menjadi semakin baik apabila jari-jemari semakin kuat.

Jika 'strength' pada jemari lemah akibat terlalu banyak menguis di skrin 'tab' atau tiada aktiviti ‘real’...

13 Jun 2018

Occupational Therapy Skills and 14th General Election Malaysia

Jarang sekali OT nak bercerita mengenai pilihanraya yang bakal menjengah tidak lama lagi.

Hehe. Inilah peluang untuk educate berkenaan pre-writing skills semasa pilihanraya.

Semasa mengundi, bentuk yang sepatutnya dibuat adalah X di sebelah kotak pilihan parti yang kita suka/sokong/harap untuk mentadbir negara...

Please reload

Featured Posts

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

1. Mendapatkan perhatian

Biasanya mereka inginkan perhatian lebih-lebih lagi jika ibu bapa atau...

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

28 Feb 2018

1/10
Please reload

Recent Posts

September 11, 2018

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square

© 2019 Mahfuzah Zainol