About Mahfuzah Zainol

Mahfuzah binti Zainol dilahirkan pada 9 Ogos 1986 di Alor Setar, Kedah. Beliau telah mendirikan rumah tangga dan mempunyai seorang anak perempuan berumur 2 tahun. Beliau mendapat pendidikan bermula di SK Sultan Ahmad Tajuddin, Jitra dan kemudian melanjutkan pelajaran ke peringkat menengah di SMK Jitra, Kedah. Seterusnya, beliau menyambung pengajian di MRSM Taiping, Perak.

Setelah tamat pengajian peringkat sekolah, beliau menyambung pengajian asas A Level di International Education Centre (INTEC), UiTM Shah Alam di bawah tajaan Kementerian Pendidikan Malaysia. Seterusnya, melanjutkan pengajian ke Cardiff University, Wales, United Kingdom untuk Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam bidang Terapi Carakerja.

 

Beliau merupakan pelajar cemerlang mewakili negeri Wales dalam Anugerah Pelajar Antarabangsa SHINE! (SHINE! International Students Awards) anjuran British Council pada tahun 2010.

Setelah itu, beliau pulang ke tanah air untuk mendapatkan Diploma Pendidikan di Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Ilmu Khas, Kuala Lumpur dalam bidang Pendidikan Khas. Beliau pernah berkhidmat sebagai guru pendidikan khas di SMK Seksyen 5 Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Beliau sekarang berkhidmat sebagai Penolong Pengarah (Terapis Carakerja) di Bahagian Pendidikan Khas, Kementerian Pendidikan Malaysia. Tanggungjawab beliau adalah memberikan intervensi terapi carakerja kepada murid berkeperluan khas di Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas, Putrajaya.

Buku pertama beliau adalah berbentuk buku panduan  iaitu Panduan Terapi Carakerja untuk Murid Istimewa khas untuk guru-guru, ibu bapa dan terapis carakerja dalam memberikan intervensi kepada murid berkeperluan khas.

 

Beliau berhasrat untuk menerbitkan lebih banyak bahan rujukan dan buku umum berkaitan bidang Pendidikan Khas dan Terapi Carakerja untuk kanak-kanak istimewa.

Antara material yang diterbitkan ialah seperti buku panduan pengajaran, buku rujukan untuk ibu bapa, kit pembelajaran, buku aktiviti, penganjuran bengkel kepada ibu bapa dan guru serta pembukaan pusat perkembangan kanak-kanak berkeperluan khas.

 

Penerbitan buku-buku ini adalah kerana kurang bahan bacaan dan rujukan berkaitan pendidikan khas dalam bahasa Malaysia. Terdapat  permintaan yang tinggi terhadap bahan-bahan bacaan dan aktiviti daripada guru yang mengajar kanak-kanak pendidikan khas dan ibu bapa yang mempunyai anak istimewa.

 

Beliau berasa bertanggungjawab untuk menghasilkan bahan-bahan ini dengan kualiti kandungan dan bahan yang bermutu tinggi menggunakan kertas berkualiti tinggi dengan cetakan berwarna sepenuhnya.

 

Terdapat banyak panduan yang diberikan dalam bentuk gambar dan visual. Selain itu, bahasa yang digunakan juga mudah dan santai. Beliau mempunyai kelayakan dalam bidang terapi untuk kanak-kanak berkeperluan khas.

 

Beliau juga sering terlibat sebagai panel pembinaan instrumen berkaitan penilaian untuk kanak-kanak berkeperluan khas di sektor awam.

Projek-projek

Projek-projek yang telah dihasilkan ialah seperti penghasilan 10 buku-buku panduan dan rujukan, menghasilkan kit pembelajaran untuk kanak-kanak, menghasilkan modul untuk playgroup kanak-kanak istimewa, membuat bengkel kepada ibu bapa dan guru di sekolah-sekolah dan anjuran pihak swasta.

 

Sasaran beliau ialah guru-guru sekolah yang mengajar murid berkeperluan khas, ibu bapa yang mempunyai anak-anak berkeperluan khas, terapis-terapis di hospital dan bekerja dengan kanak-kanak yang mempunyai masalah, pengusaha-pengusaha tadika, pelajar-pelajar universiti yang mengambil jurusan perkembangan awal kanak-kanak dan pendidikan khas.

© 2019 Mahfuzah Zainol