18 Nov 2019

Ini antara tugas-tugas OT di Pendidikan Khas, Kementerian Pendidikan dalam konteks di Malaysia

1. Screening (sangat penting sebab kalau tak screening, klien yang tak perlu OT pun kita ambik jadi klien, lambakan kes pula nanti) - screening ni tak lama sangat, dalam 20-30 minutes je for each individual.

2. Assessment/ Penilaian based on goals (based on specific requirement a...

15 Nov 2019



1. Program dan Sekolah Pendidikan khas di Malaysia : Yang mana sesuai untuk anak saya?
Ada 3 jenis, Sekolah Pendidikan Khas (SPK). Ada di setiap negeri. Boleh memohon di melalui JPN. Tiada murid aliran perdana di sini.

Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI). Ada di sekolah kebangsaan terpilih. Segregation method. Murid tidak bercampur dengan murid aliran perdana. Waktu...

11 Sep 2018

School and Readiness Skills

Bukan semua aspek persediaan ke sekolah adalah berkaitan akademik sahaja.

Sebenarnya aspek bukan akademik yang paling penting untuk persediaan ke alam persekolahan.

Sebagai ibu bapa yang ingin hantar anak ke sekolah, cuba jawab 10 soalan di bawah:

🔲 Boleh berpisah dengan ibu bapa
🔲 Faham arahan
🔲 Boleh ikut arahan
🔲 Boleh bercakap to indicat...

11 Sep 2018

4 Cara Duduk Untuk Elakkan Posisi W

Sebagai OT, saya sangat sensitif apabila melihat kanak-kanak duduk secara posisi W.

Anak saya yang setahun itu juga masih duduk W. Masih dalam tempoh intervensi oleh uminya. 😅

Why? Is it not normal?

Normal sebenarnya duduk posisi W untuk below 2 yo.
Tapi selepas 2 yo, harus membetulkan kedudukan mereka.

Kenapa mereka suka duduk posisi W...

11 Sep 2018

Toys for Play and Development

Rentetan perbualan santai dengan rakan speech therapist, Iffah Rashida.

Sedikit perkongsian berkenaan bermain (play) dan perkembangan kanak-kanak.

Saya fokuskan kepada 2 jenis play sahaja sebab yang tu saja sembang tadi. Haha.

1. Parallel play. Usia 1 hingga 2 tahun.

Cuba observe anak-anak anda yang berumur 1-2 tahun bermain dengan kakak/ ab...

11 Sep 2018

OT Trick : 3 Steps to Improve Colouring Skills.

I have done this to my clients who have difficulties to do colouring task.

The tip is :
Ajar mereka untuk mewarna dengan mengenal persepsi ruang dan sempadan.

The steps are:

1. Gunakan kertas keras yang dipotong mengikut bentuk geometri mudah. Bentuk jangan besar kerana sesuatu tugasan bermula daripada mudah kepada susah. Bi...

11 Sep 2018

Networking with Moms & Tots Shoppe di Batu Caves.

Kedai ini menjual dan mengedar pelbagai barangan berunsurkan pendidikan dan terapi untuk kanak-kanak kepada ibu bapa, guru dan terapis.

Banyak sungguh barang mainan di sini.

Saya akan kongsikan nanti.

#toyreviewbymahfuzahzainol

😄😄😄

Tak sabar pulak nak share manfaat setiap mainan yang terdapat di Moms & Tots ini.

Phot...

11 Sep 2018

Brain Break/ Sensory Break and Development

Brain break sangat penting untuk menyegarkan minda yang letih setelah membuat tugasan kognitif dan fizikal.

Brain break ni macam sensory break lah jugak.

Kanak-kanak 4 tahun dan ke bawah sememangnya hidup mereka dipenuhi dengan bermain. Jadi brain break mereka adalah tidur, hehe.

Kanak-kanak 5-6 tahun selalunya memerlukan brain...

11 Sep 2018

Puzzle dan Perkembangan Kanak-kanak

Aktiviti puzzle sangat baik dalam perkembangan kanak-kanak.

Puzzle ada banyak jenis dan ibu bapa atau guru boleh bagi anak mainan puzzle ini mengikut peringkat umur.

i. Bawah 2 tahun
- knob puzzle
- slot puzzle

ii. 2 hingga 3 tahun
- pecahan puzzle yang sesuai ialah 2,4 dan 8 pcs

iii. 4 hingga 5 tahun
- pecahan puzzle 12, 16 dan 20 pcs (...

11 Sep 2018

Occupational Therapy in Special Education

Antara peranan Terapis Carakerja (occupational therapist) dalam setting pendidikan khas adalah merancang bersama guru item-item (matlamat) dalam Rancangan Pengajaran Individu (RPI) atau Individualized Education Plan (IEP).

Implementasi pendekatan bagi murid berkeperluan khas mencapai matlamat tersebut memerlukan persetujuan ibu...

Please reload

Featured Posts

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

1. Mendapatkan perhatian

Biasanya mereka inginkan perhatian lebih-lebih lagi jika ibu bapa atau...

5 punca tingkah laku mencabar kanak-kanak ditunjukkan?

28 Feb 2018

1/10
Please reload

Recent Posts

September 11, 2018

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square